អ្នក​ដែល​ទទួល​អាហារ​​ចំនួន ៧ មុខ​នេះ អាច​មាន​ឱកាស​កើត​មាន​ជំងឺ​មហារីក​សុដន់​បាន

3/09/2015 0 Comments A+ a-



​​​​​​​​​​​​​​​​​រូបតំណាង​ប្រភព៖​ ketofaq

ជំងឺ​មហារីក​សុដន់ គឺ​ជា​ប្រភេទ​ជំងឺ​ដ៏​កាច​សាហាវ​មួយ​​​​ដែល​ស្ត្រី​មួយ​ចំនួន​ជា​ពិសេស​​ស្ត្រី​មក​ពី​ប្រទេស​លោក​ខាងលិច​​កំពុង​ប្រឈមមុខ​​នៅ​ពេល​បច្ចុប្បន្ន។ នេះ​អាច​បណ្តាល​មក​ពី​កត្តា​ជា​ច្រើន​​ដូច​ជា​កត្តា​រស់​នៅ និង ការ​ហូបចុក​មិន​បាន​ត្រឹមត្រូវ​មិន​បាន​សមស្រប​ជា​ដើម។

យោង​តាម​ការ​ស្រាវជ្រាវ សម្រាប់​​ប្រិយមិត្ត​ជា​ពិសេស​​ស្ត្រី​ដែល​មិន​ទាន់​កើត​មាន​ជំងឺ​មហារីក​សុដន់​គួរ​​ទទួល​ទាន​អាហារ​​ខាងក្រោម​នេះ​ឲ្យ​​ស្ថិត​នៅ​ក្នុង​កម្រិត​មួយ​ទាប​ទើប​ជា​ការ​ប្រសើរ។ ប៉ុន្តែ​ សម្រាប់​ស្ត្រី​ដែល​កំពុង​​ប្រឈមមុខ​ទៅ​នឹង​ជំងឺ​នេះ​ការ​ទទួល​ទាន​អាហារ​ទាំង​នេះ​មិនមែន​ជា​ជម្រើស​ដ៏​ល្អ​នោះ​ឡើយ ហើយ​នៅ​មាន​ប្រភេទ​អាហារ​ជា​ច្រើន​ទៀត​ដែល​បង្ក​ឲ្យ​កើត​មាន​ជំងឺ​​នេះ។ ​​​

១) ទឹកដោះ​គោ​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ខ្ពស់ (High-fat dairy)
យោង​តាម​ការ​ស្រាវជ្រាវ​បាន​បង្ហាញ​ថា ការ​ទទួល​ទាន​ទឹកដោះ​គោ​ដែល​​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ខ្ពស់ និង បង្ក​ឲ្យ​មាន​បញ្ហា​ដល់​ក្រពេញ​ប្រូស្តាត​ផង​ដែរ (prostate)។ ស្ត្រី​ដែល​​​កើត​មាន​ជំងឺ​មហារីក​សុដន់​ហើយ​ទទួលទាន​អាហារ​ប្រភេទ​នេះ មាន​កំណើន​​អត្រា​ស្លាប់ ៥០% ខ្ពស់​ជាង​អ្នក​ជំងឺ​ដូចគ្នា​។


២) តែ​បៃតង ( Green Tea)
នេះ​ជា​ដំណឹង​អាក្រក់​សម្រាប់​អ្នក​ដែល​កើត​មាន​ជំងឺ​មហារីក​សុដន់​ដែល​​ចង់​ទទួល​ទាន​​តែ​បៃតង​ ត្បិតអី​វា​ជា​ប្រភេទ​ភេសជ្ជៈ​ដ៏​គ្រោះថ្នាក់​មួយ​បង្ក​ឲ្យ​ជំងឺ​នេះ​កាន់តែ​​ធ្ងន់ធ្ងរ​ឡើង។ ការ​ស្រាវជ្រាវ​បាន​បង្ហាញ​ថា តែ​បៃតង​​បាន​​កំហិត​​ការ​លូតលាស់​សាច់ដុំ​របស់​អ្នក​ជំងឺ ហើយ​សារធាតុ​គីមី​នៅ​ក្នុង​តែ​បៃតង​ដែល​មាន​ឈ្មោះ​ថា ប៉ូលីហ្វីណុល (polyphenols) ​នឹង​​រាំង​ខ្ទប់​មិន​ឲ្យ​ជាតិ​ប្រូតេអ៊ីន​​​ជួយ​​ធ្វើ​ឲ្យ​កោសិកា​សាច់ដុំ​លូតលាស់​បាន​នោះ​ឡើយ​។



៣) ប្រភេទ​អាហារ​ដែល​មាន​ផ្ទុក​អាស៊ីដ​ហ្វូលេត (Folate Acid)
​អាហារ​ដែល​មាន​ផ្ទុក​អាស៊ីដ​ហ្វូលេត គឺ​ជា​ប្រភេទ​អាហារ​មាន​​ផ្ទុក​​ជីវជាតិ​​វីតាមីន B ( B vitamin)។ ការ​ស្រាវជ្រាវ​បាន​បង្ហាញ​ថា ​អ្នក​ដែល​ទទួល​ទាន​អាហារ​​​ប្រភេទ​នេះ​ច្រើន​អាច​​មាន​លទ្ធភាព​កើត​មាន​ជំងឺ​មហារីក​សុដន់​ ២២% បើ​ប្រៀបធៀប​ទៅ​នឹង​អ្នក​ដែល​​ទទួល​​ទាន​ប្រភេទ​អាហារ​នេះ​តិច។ អាហារ​ដែល​មាន​ផ្ទុក​ជីវជាតិ​វីតាមីន B រួម​​​មាន ស៊ុត ទឹកដោះគោ ផលិតផល​ផលិត​ចេញ​ពី​ទឹកដោះ​គោ សាច់​ក្រហម ត្រី និង ​​ប្រភេទ​​សាច់​សត្វ​បក្សី​មួយ​ចំនួន​ទៀត។


៤) សណ្តែក (Soy)
អ្នក​​ស្រាវជ្រាវ​​អាមេរិក​កាល​ពី​ឆ្នាំ ២០១២ ​បាន​រក​ឃើញ​ថា ក្នុង​ចំណោម​​ជនរងគ្រោះ​ដែល​រួចផុត​ពី​សេចក្តី​ស្លាប់​កើត​ជំងឺ​មហារីក​សុដន់ ​បាន​ទទួលទាន​សណ្តែក​ប្រមាណ ៤២,៣ មិល្លីក្រាម​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ។ ​នេះ​អាច​បញ្ជាក់​​ថា ​ស្រ្តី​ដែល​កាត់​បន្ថយ​ទទួលទាន​សណ្តែក នឹង​អាច​កាត់​បន្ថយ​ជំងឺ​មហារីក​​សុដន់​បាន។


៥) ដំឡូង​ចៀន (Fried Potatoes)
ដំឡូង​ចៀន ឬ ប្រភេទ​អាហារ​សម្រន់​ផ្សេងៗ​ទៀត​​ដែល​ចម្អិន​ដោយ​ប្រេង​ខ្លាញ់ មាន​ផ្ទុក​​សារធាតុ អាគ្រីឡាមីដ (acrylamide)។ សារធាតុ​នេះ ​​គឺ​ជា​ប្រភេទ​អាហារ​ឱកាស​និយម​មួយ​ជួយ​ឲ្យ​អ្នក​កើត​មាន​ជំងឺ​មហារីក​សុដន់​កាន់តែ​ធ្ងន់ធ្ងរ​ជាង​មុន។ ​



៦)  ខ្លាញ់​​ត្រី (Fish Fat)
​ជា​ការ​ពិត​​ខ្លាញ់​ត្រី ​មាន​ផ្ទុក​សារជាតិ​អូ​មីកា​៣ (omega-3 )​​ ដែល​មាន​គុណប្រយោជន៍​សម្រាប់​សុខភាព។ ផ្ទុយ​ទៅ​វិញ​ស្រ្តី​ដែល​ទទួល​ទាន​ខ្លាញ់​ត្រី​ច្រើន គឺ​ជា​មុខ​សញ្ញាណ​ដ៏​គ្រោះថ្នាក់​មួយ​ដែល​អាច​បង្ក​ឲ្យ​​មាន​​កំណើន​​អត្រា​​កើត​​ជំងឺ​មហារីក​សុដន់​​ខ្ពស់​ជាង ១៤% ​បើ​ប្រៀប​ធៀប​ទៅ​នឹង​ស្ត្រី​ដែល​ទទួល​ទាន​ខ្លាញ់​ត្រី​តិច។


៧) គ្រាប់​ផ្កា​ឈូករ័ត្ន និង គ្រាប់​ល្ពៅ (Sunflower and pumpkin seeds)
នេះ​ជា​ដំណឹង​អាក្រក់​មួយ​ទៀត​ចំពោះ​ស្រ្តី​ដែល​កើត​មាន​ជំងឺ​មហារីក​សុដន់ ហើយ​​ចូលចិត្ត​ទទួល​ទាន​គ្រាប់​ផ្កា​ឈូករ័ត្ន និង គ្រាប់​ល្ពៅ។ យោង​តាម​ការ​ស្រាវជ្រាវ​របស់​អាមេរិក​លើ​​អ្នក​​ជំងឺ​នេះ ៣ ០០០ នាក់ ​បាន​បង្ហាញ​ថា អ្នក​ដែល​ទទួល​ទាន​អាហារ​ប្រភេទ​នេះ រួម​ទាំង​​គ្រាប់​សណ្តែក​សៀង ​អាច​មាន​លទ្ធភាព​បង្ក​ឲ្យ​កើត​មាន​ជំងឺ​នេះ​កាន់តែ​ធ្ងន់ធ្ងរ​៕


ប្រែសម្រួល៖ ខេវិន​
ប្រភព៖​ livescience