ទទួលទាន​ផ្លែឈើ​បន្ថយ​ហានិភ័យ​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង

3/15/2015 0 Comments A+ a-

ការស្រាវជ្រាវ​ថ្មី​ពី​អង់គ្លេស​បង្ហាញថា អ្នក​ទទួលទាន​ជាប្រចាំ​ផ្លែឈើ​ប្រមាណ ១៥០ ក្រាម ក្នុង​១​ថ្ងៃ មានលទ្ធភាព​បន្ថយ​ហានិភ័យ​កើត​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង (CUD) ដល់​ទៅ ៤០% ។​images​បណ្ឌិត Huaidong Du ប្រធាន​ក្រុម​ស្រាវជ្រាវ​នៅ​សកលវិទ្យា​ល័យ Oxford (​អង់គ្លេស​) រួមជាមួយ​សហសេវិក​បាន​ដំណើរការ​តាមដាន​តួលេខ​ពី​ជនជាតិ​ចិន ៤៥១៦៨១ នាក់ គ្មាន​ប្រវត្តិ​កើត​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង និង​មិន​ព្យាបាល​ប្រឆាំង​ការ​លើសឈាម នៅ​កម្រិត​មូលដ្ឋាន​, ក្របខ័ណ្ឌ​ស្រាវជ្រាវ​នៅ ១០ តំបន់​ផ្សេងគ្នា នៃ​ប្រទេស​ចិន​, ក្នុងនោះ ៥ តមបន់​ជនបទ និង ៥ តំបន់​ទីក្រុង ។ ទម្លាប់​ប្រើប្រាស់​ផ្លែឈើ​ត្រូវបាន​កត់ត្រា​នៅ​មូលដ្ឋាន​តាម ៥ ប្រ​ភេ​ទេ​៖ មិនដែល​, រាល់​ខែ​, ១-៣ ថ្ងៃ ក្នុង​១​សប្តាហ៍​, ៤ ទៅ ៦ ថ្ងៃ ក្នុង​១​សប្តាហ៍ និង​រាល់ថ្ងៃ ។ ក្នុង​រង្វង់ ៧ ឆ្នាំ មាន ១៩.៣០០ ករណី​ខ្វះ​ឈាម​ដោយ​កន្លែង (IHD) និង ១៩៦៨៩ ករណី​ស្ត្រូ​ក ។​
​ក្នុងចំណោម​អ្នកចូលរួម​មាន​ប្រមាណ ១៨% ទទួលទាន​ប្រមាណ ១៥០ ក្រាម រាល់ថ្ងៃ និង ៦,៣% មិនដែល​ទទួលទាន ។ ពួក​អ្នកស្រាវជ្រាវ​រកឃើញថា ប្រៀប​នឹង​អ្នក​មិនដែល​ទទួលទាន​ផ្លែឈើ​, នោះ​អ្នក​ទទួលទាន​រាល់ថ្ងៃ ថយចុះ​ហានិភ័យ​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង ពី ២៥ ទៅ ៤០% (​ប្រមាណ ១៥% សម្រាប់ IHD, ២៥% ស្ត្រូ​ក ខ្វះ​ឈាម​ដោយ​កន្លែង និង ៤០% ចំពោះ​ស្ត្រូ​ក​ហូរឈាម ។​
​តាម​បណ្ឌិត Du: “​ទិន្នន័យ​របស់​យើងខ្ញុំ​បង្ហាញ​ច្បាស់លាស់​ថា ទទួលទាន​ផ្លែឈើ​ស្រស់​អាច​បន្ថយ​ហានិភ័យ​កើត​ជំ​ងឹ​សរសៃឈាម​បេះដូង រួមមាន​ជំងឺ​បេះដូង​, ស្ត្រូ​ក​, ខ្វះ​ឈាម​ដោយ​កន្លែង​” ៕​