ផ្លែឈើ១៣ប្រភេទជួយទប់ស្កាត់ជំងឺមហារីកយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព
ជំងឺមហារីកតែងជាក្តីបារម្ភមនុស្សគ្រប់រូប, ចូរបង្ការជាជាមួយនឹងពពួកផ្លែឈើខាងក្រោមនេះ៖
១- ផ្លែសារី ។ ក្នុងសារីមានការ៉ូតេន, វីតាមីន B2, វីតាមីន C… សុទ្ធតែមានប្រសិទ្ធភាពបង្ការប្រឆាំងមហារីកជាកំណត់, ដូច្នេះ វាសមស្របចំពោះអ្នកមានហានិភ័យមហារីកបំពង់អាហារ, មហារីកច្រមុះ បំពង់ក និងមហារីកសួត ។

២- ទទឹម ។ ទទឹមសម្បូរ Tannin និងជាប្រភេទផ្លែឈើដ៏អស្ចារ្យ ជាមួយនឹងប្រសិទ្ធភាពកម្ចាត់ជាតិពុលចេញពីសរីរាង្គ ។ ក្រៅពីនេះ ទទឹមនៅត្រូវបានដឹងជាមួយនឹងលទ្ធភាពបន្ថយហានិភ័យមហារីកឈាម ។

៣- ទំពាំងបាយជូរ ។ តាមវិទ្យាស្ថានមហារីក, Resveratrol មានប្រយោជន៍បំផុត ក្នុងការទប់ស្កាត់ការរាលដាលរបស់កោសិកាមហារីក ។ ការពិសោធន៍ទាំងឡាយបង្ហាញថា សារជាតិនេះមានលទ្ធភាពប្រឆាំងតបមហារីកច្រើនប្រភេទ ។

៤- ស្ត្រប៊ឺរី ។ ទទួលទានស្ត្រប៊ឺរីជាប្រចាំជួយឲ្យបរិមាណកូឡេស្តេរ៉ូលឈាមថយចុះ, បន្ថយហានិភ័យមហារីកពោះវៀន, ទន្ទឹមនោះ បរិមាណ pectin ដ៏ច្រើន ជួយបំផ្លាញសារជាតិកខ្វក់បង្កមហារីក ។

៥- ស្ថាយ ។ ប្រសិនទទួលទានក្នុងបរិមាណមួយសមល្មម, សារជាតិចម្រុះ lutein និង zeaxanthin ក្នុងស្វាយមានប្រសិទ្ធភាពយ៉ាងច្រើន ក្នុងការបន្ថយហានិភ័យមហារីក ។

៦- ឪឡឹក ។ Lyeopene មានក្នុងឪឡឹមកជួយការពារសរីរាង្គ, អាចប្រឆាំងតបជំងឺមហារីកជាច្រើន រួមមានទាំងមហារីកក្រពេញប្រូស្តាត, មហារីកស្បូន, មហារីកសួត, មហារីកពោះវៀនធំ និងមហារីកសុដន់ ។

៧- ក្រូចថ្លុង មានលទ្ធភាពប្រឆាំងតបមហារីកច្រើនប្រភេទ ។

៨- ល្ហុងមានផ្ទុកសារជាតិ beta carotene និង lyeopene ប្រសិទ្ធភាពបំផុត ក្នុងសង្គ្រាមប្រឆាំងរ៉ាឌីកាល់ ។ Isothiocyanates ពីល្ហុង ក៏ការពារកោសិការាលដាលជាមហារីក ។

៩- ទទួលទានផ្លែប៉ោមជាប្រចាំ ធ្វើឲ្យថយចុះបរិមាណកូឡេស្តេរ៉ូលក្នុងឈាម, បន្ថយហានិភ័យមហារីកពោះវៀន ។

១០- វីតាមីន C ក្នុងប៉េងប៉ោះ ជួយទប់ស្កាត់របួសកោសិកា អាចបណ្តាលឲ្យកើតមហារីក ។ ប៉េងប៉ោះជាអាហារដ៏អស្ចារ្យ ដើម្បីប្រឆាំងទប់ទល់មហារីកសុដន់, មហារីកក្រពេញប្រូស្តាត, មហារីកមាត់, មហារីកក្រពេញលំពែង និងមហារីកពោះវៀន ។

១១- ទៀបបារាំងជាផ្លែឈើ១ ក្នុងចំណោមផ្លែឈើមានសមាសធាតុអាស៊ីតអាម៉ន មិនអាចជំនួសបានលើកកម្ពស់ប្រព័ន្ធអង្គបដិបក្ខ និងបង្កើនលទ្ធភាពប្រឆាំងតបជំងឺតម្កាត់ ។ ពេលសារជាតិនេះនៅកម្រិតខ្ពស់ នោះអាចកម្ទេចភ្លាមកោសិកាមហារីក ។

១២- តាមការស្រាវជ្រាវរបស់វេជ្ជសាស្ត្រទំនើប, ចេកមានប្រសិទ្ធភាពបង្ការប្រឆាំងមហារីក ។ ពីឆ្នាំ ១៩៨៦ ការស្រាវជ្រាវបានអះអាងថា សារជាតិចម្រាញពីចេក មានឥទ្ធិពលរារាំងមហារីក ។

១៣- ការស្រាវជ្រាវថ្មីៗនេះជាច្រើន ក៏បានបង្ហាញពីប្រសិទ្ធភាពគួរឲ្យភ្ញាក់ផ្អើលរបស់ផ្លែប៊័រ ក្នុងការបង្ការជំងឺគួរឲ្យខ្លាចមួយចំនួន ដូចជាៈ មហារីក និងជំងឺរំលាយអាហារ ។ ផ្លែប៊័រសម្បូរវីតាមីន B6, C និង E ៕
២- ទទឹម ។ ទទឹមសម្បូរ Tannin និងជាប្រភេទផ្លែឈើដ៏អស្ចារ្យ ជាមួយនឹងប្រសិទ្ធភាពកម្ចាត់ជាតិពុលចេញពីសរីរាង្គ ។ ក្រៅពីនេះ ទទឹមនៅត្រូវបានដឹងជាមួយនឹងលទ្ធភាពបន្ថយហានិភ័យមហារីកឈាម ។
៣- ទំពាំងបាយជូរ ។ តាមវិទ្យាស្ថានមហារីក, Resveratrol មានប្រយោជន៍បំផុត ក្នុងការទប់ស្កាត់ការរាលដាលរបស់កោសិកាមហារីក ។ ការពិសោធន៍ទាំងឡាយបង្ហាញថា សារជាតិនេះមានលទ្ធភាពប្រឆាំងតបមហារីកច្រើនប្រភេទ ។
៤- ស្ត្រប៊ឺរី ។ ទទួលទានស្ត្រប៊ឺរីជាប្រចាំជួយឲ្យបរិមាណកូឡេស្តេរ៉ូលឈាមថយចុះ, បន្ថយហានិភ័យមហារីកពោះវៀន, ទន្ទឹមនោះ បរិមាណ pectin ដ៏ច្រើន ជួយបំផ្លាញសារជាតិកខ្វក់បង្កមហារីក ។
៥- ស្ថាយ ។ ប្រសិនទទួលទានក្នុងបរិមាណមួយសមល្មម, សារជាតិចម្រុះ lutein និង zeaxanthin ក្នុងស្វាយមានប្រសិទ្ធភាពយ៉ាងច្រើន ក្នុងការបន្ថយហានិភ័យមហារីក ។
៦- ឪឡឹក ។ Lyeopene មានក្នុងឪឡឹមកជួយការពារសរីរាង្គ, អាចប្រឆាំងតបជំងឺមហារីកជាច្រើន រួមមានទាំងមហារីកក្រពេញប្រូស្តាត, មហារីកស្បូន, មហារីកសួត, មហារីកពោះវៀនធំ និងមហារីកសុដន់ ។
៧- ក្រូចថ្លុង មានលទ្ធភាពប្រឆាំងតបមហារីកច្រើនប្រភេទ ។
៨- ល្ហុងមានផ្ទុកសារជាតិ beta carotene និង lyeopene ប្រសិទ្ធភាពបំផុត ក្នុងសង្គ្រាមប្រឆាំងរ៉ាឌីកាល់ ។ Isothiocyanates ពីល្ហុង ក៏ការពារកោសិការាលដាលជាមហារីក ។
៩- ទទួលទានផ្លែប៉ោមជាប្រចាំ ធ្វើឲ្យថយចុះបរិមាណកូឡេស្តេរ៉ូលក្នុងឈាម, បន្ថយហានិភ័យមហារីកពោះវៀន ។
១០- វីតាមីន C ក្នុងប៉េងប៉ោះ ជួយទប់ស្កាត់របួសកោសិកា អាចបណ្តាលឲ្យកើតមហារីក ។ ប៉េងប៉ោះជាអាហារដ៏អស្ចារ្យ ដើម្បីប្រឆាំងទប់ទល់មហារីកសុដន់, មហារីកក្រពេញប្រូស្តាត, មហារីកមាត់, មហារីកក្រពេញលំពែង និងមហារីកពោះវៀន ។
១១- ទៀបបារាំងជាផ្លែឈើ១ ក្នុងចំណោមផ្លែឈើមានសមាសធាតុអាស៊ីតអាម៉ន មិនអាចជំនួសបានលើកកម្ពស់ប្រព័ន្ធអង្គបដិបក្ខ និងបង្កើនលទ្ធភាពប្រឆាំងតបជំងឺតម្កាត់ ។ ពេលសារជាតិនេះនៅកម្រិតខ្ពស់ នោះអាចកម្ទេចភ្លាមកោសិកាមហារីក ។
១២- តាមការស្រាវជ្រាវរបស់វេជ្ជសាស្ត្រទំនើប, ចេកមានប្រសិទ្ធភាពបង្ការប្រឆាំងមហារីក ។ ពីឆ្នាំ ១៩៨៦ ការស្រាវជ្រាវបានអះអាងថា សារជាតិចម្រាញពីចេក មានឥទ្ធិពលរារាំងមហារីក ។
១៣- ការស្រាវជ្រាវថ្មីៗនេះជាច្រើន ក៏បានបង្ហាញពីប្រសិទ្ធភាពគួរឲ្យភ្ញាក់ផ្អើលរបស់ផ្លែប៊័រ ក្នុងការបង្ការជំងឺគួរឲ្យខ្លាចមួយចំនួន ដូចជាៈ មហារីក និងជំងឺរំលាយអាហារ ។ ផ្លែប៊័រសម្បូរវីតាមីន B6, C និង E ៕